2011. nov. 24.

Nyomdában a Kolozsváros. Milyen város? reneszánsz kötete!

Örömmel jelentjük, hogy 2011. decemberének elején megjelenik a Kolozsváros. Milyen város? sorozat legújabb kötete Fedezd fel a reneszánsz Kolozsvárt! címmel. Az Erdélyi Fejedelemség korszakának színes és emlékezetes kavalkádja 115 feladatban bontakozik ki 88 szépen illusztrált oldalon és négy ív mellékleteben. Gyermekekre szabott megközelítésben fedezhetőek fel a fontosabb fejedelmekkel, a hitújítás és könyvnyomtatás forradalmával, a kolozsvári iskolák megjelenésével és a reneszánsz ízléssel kapcsolatos tudnivalók, de nem hiányoznak ebből a kötetből sem a híres kolozsvári személyiségek és a jellegzetesen kolozsvári kuriózumok sem.


A könyvbemutató december elején lesz, hamarosan visszatérünk részletekkel.
Reméljük, hogy ezt a kötetet is akkora szeretettel fogadják az olvasók, mint az elsőt!
Várjuk kérdéseiket, visszajelzésüket!

A szerzői csapat


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szeretem Kolozsvárt!
Pedig elloptak belőlünk újra egy darabot, szegényebbek lettünk a magunk városával.

(http://sk-szeretemkolozsvrt.blogspot.com/2011/09/szeretem-kolozsvart.html)

Ilka írta...

Tisztelt sk!

Nem értem az utalást. Mit loptak el?

Olvastam a blogot, nagy munka lehetett összeszedni azt a rengeteg ellentmondó nyilatkozatot. Az embernek belefájdul a feje, ha olvassa, igazán belekábultam. Örvendek, hogy felvet olyan kérdéseket, mint a külvárosi iskoláké, vagy a külvárosokban élő magyaroké, a magyar oktatás számára elkallódó gyermekeké. Ezek ma nem számítanak "divatos, menő" témáknak, sajnos.

A könyvünkkel azt akartuk, hogy az összevissza repkedő nyilatkozatokat félretéve (az ember életerejét is felemészti, ha ezekkel foglalkozik) valami olyat alkossunk, ami hasznos és szükséges, és ami előmozdítja a helyzetet. Jó lenne olyan világban élni, ahol túl látunk az orrunk hegyén és ahol létezik egy egyértelmű és követhető irány, felelősségvállalás és támogatás, de ennek a hiányában azt tesz az ember, amit tud. Mi ezt tudjuk, és ezt tesszük.

Reméljük, hogy hatása lesz, és otthonosabban élhetünk itthon.

Köszönöm a hozzászólását!

Névtelen írta...

Kedves Ilka,utalásom Vetési László érdekes tanulmányára irányult. Tanulságos.
VetésiLaszló:Elloptak belőlünk újra egy darabot, szegényebbek lettünk a magunk városával. (http://sk-szeretemkolozsvrt.blogspot.com/2011/09/vetesilaszloelloptak-belolunk-ujra-egy.html)

Sajnos az összevissza röpködő nyilatkozatokkal is foglalkoznunk kell, amennyiben érteni szeretnénk választottjaink döntéseit. Meggyőződésem, hogy ezeket ismervén saját lépéseinket is könnyebb eltervezni.
Tudván kire számíthatunk, kire nem.
Szomorúan tapasztalom, hogy sok emberünknek gyerekeink sorsa leegyszerűsödik épületek gondjává.
Úgy érzik, csupán épületek és buszok kérdése mindez.
Úgy gondolják, ha elég sok iskolapadot helyeznek épületekbe, akkor minden rendben. Szerintem ez ennél sokkal összetettebb téma,
a gond nem a tanítók,
tanárok felkészültségének fokában van,
sokkal inkább az irántuk sugalmazott bizalmatlansággal.
A kapcsolatok hiányával.
A kapcsolatok építésének árt az,
ha a gyerekek iskolák szerinti csoportokba különülnek és azt nézik ki milyen suliba zsúfolódott be
és ez alapján is kiközösítik szomszédaikat, oviskori barátaikat.
A kapcsolatok építésének szép példái
a Kolozsváros. Milyen város?
könyv-ek mentén szervezett együttjátszások, amelyek megtanítanak örülni egymás társaságának.
Ezt is köszönöm a szerkesztőknek,
szerzőknek, támogatóknak.
Azt, hogy kiderült
a kincses város bárányai mégsem hallgatnak.

Ilka írta...

Beleolvastam a tanulmányba, tényleg elgondolkoztató. "Vígan megyünk tönkre" mondja a 95 éves nagyapám. Az iskola nem infrastruktúra vagy munkahely, az osztály nem névsor, a gyerek nem statisztikai adat, ez biztos. Sajnos azok a hangosabbak, akiknek a szövegéből ez ordít ki. Várhatjuk a megoldást fentről, vagy mástól, vagy akár segítséget is ugyanannyi erővel (én már azzal is beérném, ha nem akadályoznának lépten-nyomon...). Mindenki tegye a maga dolgát tisztességgel s hiszem, hogy összeáll a kép. Legalábbis ennek van kézzelfogható haszna. Mégha ezek a dolgok nem is olyan látványosak, vagy nincs akkora nyilvánosságuk.
Köszönöm, hogy észrevette!

Ilka